середу, 4 січня 2023 р.

Дослідник української історії


7 січня 2023 року виповнюється 180 років
від дня народження Миколи Миколайовича Аркаса (1853-1909) – видатного українського композитора, історика, поета-лібретиста, засновника миколаївської «Просвіти», мецената, музично-громадського діяча, дитячі та юнацькі роки якого пройшли на території Миколаївщини.

Його батько, Микола Андрійович Аркас – адмірал Чорноморського флоту Росії, мав грецьке походження, а мати, Софія Петрівна, походила з козацького роду Богдановичів.

Здобув всебічну освіту у навчальних закладах Петербурга та Одеси, закінчив фізико-математичний факультет Новоросійського університету. Після завершення навчання, вступив до Російського імператорського флоту у Миколаєві (у родині це було традицією).

У 1881 році почав працювати мировим суддею Херсоні. Багато часу присвячував культурно-просвітницькій роботі, збирав і записував народні пісні, вивчав історію України. Його вчителем був український композитор, диригент, письменник Петро Ніщинський, під впливом якого Микола Аркас почав опановувати композиторські навики, писати музику.

Творчий доробок Миколи Аркаса як композитора – близько 80 композиції для сольного співу, вокальних ансамблів та обробки народних пісень. Найвизначніший твір – опера «Катерина» за мотивами поеми Тараса Шевченка, яка стала першою українською ліричною народною оперою. Трупа Марка Кропивницького поставила «Катерину» у Києві, Мінську та Вільнюсі, де вона мала великий успіх.

За власні кошти разом з дружиною Ольгою Шишкіною у 1890 році відкрив народну школу, у якій навчання проводили українською мовою.

У 1907 році заснував культурно-просвітницьке товариство «Просвіта» у Миколаєві, метою якого були розвиток української культури та просвіта українського народу.

У 1908 році власним коштом видав книгу «Історія України-Русі», у якій зібрав історію українського народу до ХХ століття. Книга мала неабиякий успіх, перевидавалась декілька разів.

Читаємо книги М.Аркаса онлайн

Микола Аркас Історія України-Русі. Том 1